biosecurity

3 sleutelmaatregelen voor de bioveiligheid op uw terrein

terug

Afrikaanse varkenspest (AVP) is zeer dodelijk voor varkens. De ziekte is lastig te bestrijden en er bestaan (nog) geen effectieve vaccins om uw vee ertegen te beschermen. Het virus verspreidt zich echter niet door de lucht, zoals bij mond-en-klauwzeer (MKZ), maar via de mens. Door transport of door meegenomen voedsel kan een besmetting snel in gang treden. We zetten daarom kort de maatregelen op een rijtje die u kunt treffen voor een goede bioveiligheid!

1. Hygiëne op en rond het bedrijf

Het terrein rondom de varkensstal alsook de loop-, voer- en centrale gangen dienen zoveel mogelijk vrij te zijn van mest, stof en vuil. Een onkruidvrije verharding rond de stallen vergemakkelijkt de hele procedure. Voldoende aanwezigheid van klein materiaal voor onderhoudswerkzaamheden spreekt dan ook voor zich.

Zorg ook voor een eigen mestslang tijdens het mestladen en laat geen mest op het terrein liggen. Maak m.a.w. een duidelijke scheiding tussen een schone en vuile weg.

2. Verboden toegang voor onbevoegde dieren

Een goede wering en bestrijding van ongedierte is cruciaal. Zorg voor lokkisten langs wanden en vul ze met vers lokaas. Maak zeker ook zelf een rondje langs de stallen en check of er geen onbedoelde entreeplekken zijn voor ongedierte (ratten en muizen). Scherm luchtinlaten af met gaas en besteed de wering en bestrijding eventueel uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Maak daarnaast dat huisdieren, zoals honden en katten niet in de stal komen en hok buiten lopende varkens op.

3. Reinigings- en ontsmettingssystemen

Na een bedrijfsbezoek is het belangrijk alle voertuigen (bv. voor voer-, vee-, en mesttransport) te reinigen en ontsmetten. Dat kan met opbouwsystemen die op de wagens geplaatst worden en een ontsmettingsboog of -bak op de afrit van het bedrijf. Deze laatste dienen voor de desinfectie van het volledige chassis van de voertuigen.

Daarnaast is een goede reiniging en ontsmetting van laad- en losplekken alsook van de kadaveropslag een must. Kies voor een goed ontsmettingsmiddel, want niet alle standaardmiddelen zijn even doeltreffend tegen AVP.

Rindis helpt u graag bij het kiezen van een geschikt reinigings- en/of desinfectiesysteem op maat. Voor meer info, kan u steeds bij ons terecht. Contacteer ons voor een afspraak!